Lichaam – geest – ziel en ziekte

Lichaam, geest en ziel vormen samen de persoon die jij bent. Dat houdt in dat het ene niet is te scheiden van het andere, sterker nog: ze beïnvloeden elkaar.

Dat betekent dat ziekte een samenhang heeft met geest en ziel.

Een negatief denkpatroon, bv. ik ben niks waard, heeft gevolgen voor het lijf. Wanneer deze overtuiging lang standhoudt is het zelfs terug te zien in de lichaamshouding: hoofd naar beneden, afhangende schouders, treurige gezichtsmimiek, doffe ogen (als spiegels van de ziel). Er vinden allerlei lichamelijke processen  plaats, zoals afscheiding van hormonen als adrenaline en  cortisol bij angst en stress. We weten ook dat er gelukshormonen ( o.a. endorfinenen en serotonine) bestaan, die worden aangemaakt wanneer we ons heel prettig voelen en die dat gevoel ook in stand houden. Al deze processen hebben gevolgen voor de cellen van onze organen.

In de Westerse samenleving wordt een ziekte beschouwd als een vervelende en lastige gebeurtenis die zo snel mogelijk verholpen moet worden, vaak door ingrijpen op lichamelijk vlak. Echter een ziekte kun je niet alleen op het lichamelijk vlak genezen, maar moet je veel breder aanpakken. Vragen als: hoe zit deze mens in z’n vel (!), zijn er zaken in diens leven die niet lekker lopen, spelen er veel emotionele kwesties, heeft de persoon het gevoel dat hij een zinvol leven leidt, zijn onmisbaar. Dit vergt bewustwording d.m.v. voelen en stilstaan bij de klacht. Daar is aandacht en rust voor nodig en dus tijd. Tja….. daar is onze maatschappij niet zo op ingesteld.

Bovenstaande holistische visie is mij gaandeweg duidelijk geworden, nadat bij mij in 2001 borstkanker werd geconstateerd. Het heeft bij mij een hele zoektocht opgeleverd naar het verhaal achter deze “kwaal”. Voor mij stond toen direct al vast dat me dit niet zomaar was overkomen en dat ik gewoon domme pech had, maar dat deze ziekte me iets te zeggen had.

Tijdens mijn opleiding voor psychodynamisch therapeut werd dit thema dan ook het onderwerp van mijn scriptie. De titel is:  Het verhaal achter de kwaal.

Ondanks mijn bewustwording destijds, werd ik in april 2013 opnieuw geconfronteerd met de diagnose kanker. Dit keer dikke darmkanker. Door wat ik al wist, was voor mij direct duidelijk wat ik wel en niet wilde in dit proces. Dit heeft me een heel sterk gevoel gegeven en mede gemaakt dat ik heel goed door deze periode heen ga. En opnieuw wordt me veel duidelijk over mezelf en hoop ik te gaan leven naar wat ik geleerd heb.

Uit ervaring weet ik dat het heel fijn is om over dit onderwerp te praten en om tips te krijgen over interessante boeken en sites, dvd’s en lezingen.

Hiervoor kun je bij mij terecht. Dit kan individueel, maar zou ook in een klein groepje met gelijkgestemden kunnen wanneer daar behoefte aan is.

En natuurlijk kunnen we samen het proces aangaan m.b.v. de verschillende therapeutische technieken.

2 reacties op “Lichaam – geest – ziel en ziekte

  1. Je schrijft :” Lichaam, geest en ziel vormen samen de persoon die jij bent. Dat houdt in dat het ene niet is te scheiden van het andere, sterker nog: ze beïnvloeden elkaar.
    Dat betekent dat ziekte een samenhang heeft met geest en ziel.”
    Ik zou zeggen sterker nog; ” Jij bent de Geest die een lichaam vormt, om in dit leven te functioneren en zoals je leeft je lichaam bezielt. (De Levensweg, Freek van Leeuwen)

  2. Interessant. Hoe zit dat? Een foetus is niet vanaf de conceptie bezield. Het genoemde boek maakt dat duidelijk? Weer een titel op mijn lijstje. Dank voor je reactie.
    Josien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *